HTML-editorista apua sisällön muokkaukseen

HTML on kuvauskieli, jonka avulla muokataan mm. www-sivuja. HTML-editorin avulla voit tarkastella reaaliaikaisesti, miltä HTML-koodissa tekemäsi muutokset näyttävät graafisessa näkymässä – ja toisinpäin. Kun vaihdat graafisesta editorista vaikkapa tekstin värin, muuttuu HTML-koodikin samalla. Palvelu sopii hyvin myös HTML-kielen harjoitteluun, sillä graafinen editori ja koodi ovat näkyvillä kätevästi vierekkäin.

Missä tilanteissa HTML-taidot sitten voisivat olla tarpeellisia? Osaaminen auttaa omien sivujen, kuten kotisivujen ja blogien muokkaamisessa. Esimerkkinä voi antaa tilanteen, jossa liian suurikokoinen kuva ei asetu esim. blogisivun raameihin ja menee reunojen ylitse. HTML-kielen pääpiirteiden tunteminen auttaa tämän pulman ratkaisemiseen: koodista pystyt manuaalisesti naputtelemaan sopivan koon kuvalle. Kuvasuhde on tietysti hyvä muistaa, jotta muoto säilyy oikeanlaisena.

Alla olevan lomakekuvan leveys ja korkeus näkyvät oikealla olevassa koodinpätkässä melko ylhäällä, punaisten “width” ja “height” -tekstien jälkeen. Numeroita pienentämällä myös kuva pienenisi.

 

HTML-koodien avulla sivustoille pystyy upottamaan monipuolisempaa sisältöä kuin mitä sivustot valmiina tarjoavat. Myös mm. Moodleen pystyt HTML-koodin avulla tuomaan haluamaasi sisältöä. Mahdollisuus koodin lisäämiseen löytyy usein tämänlaisen polun kautta:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HTML Editor -sivustolta löytyy ohjeet myös siihen, miten editori toimii ja miten dokumentteja voi muuntaa HTML-muotoon. Sivusto on ilmainen, ei vaadi rekisteröitymistä ja löytyy osoitteesta https://htmleditor.tools/.

 

Lisätietoja HTML:stä voit lukea mm.

Kevin Werbach/ Käännös Juhani Kantee: Bare Bones HTML-opas. Ytimekäs HTML-merkkilistaus. http://werbach.com/barebones/barebone30_fi.html

Jari Sarja/ Otavan Opisto 2012: HTML:n perusteet. Kattava paketti, sisältää myös selityksiä ja ohjeita. http://opinnot.internetix.fi/fi/muikku2materiaalit/muut/ammatillinen/web/html/html_perusteet.pdf

 

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *