Näin hyödynnät Class Notebookin ominaisuuksia opetuksessa

Office 365 -vohvelivalikon Class Notebook on koko kurssiryhmän yhteinen tehtävänpalautus- ja kurssialusta sekä OneNote-muistikirja. Se rakentuu kolmesta eri osasta: sisältökirjastosta, yhteistyötilasta ja opiskelijoiden omista muistikirjoista.

Sisältökirjastoa voi muokata vain opettaja, opiskelijoilla on vain luku- ja kopiointioikeus. Tähän osioon opettaja lisää esim. luentomateriaalia tai tehtäviä. Sisältökirjastoon on mahdollista lisätä eri välilehtiä vaikkapa aihealueittain. Yksi kätevä tapa hyödyntää tätä osiota on niin, että opettaja syöttää sisältökirjastoon yhteisesti nähtäväksi tehtäväsarjan, jonka opiskelijat kopioivat kukin omaan muistikirjaansa ja täyttävät omilla ratkaisuehdotuksillaan. Tämän taasen näkee vain opiskelija ja opettaja.

Yhteistyötilassa myös opiskelijat voivat vapaasti lukea ja muokata sisältöä. Käyttömahdollisuuksiin lukeutuvat etenkin erilaiset koko opiskelijaryhmälle jaettavaksi tarkoitetut sisällöt, kuten pohdiskeleva yhteiskeskustelu jostakin kurssilla käsiteltävästä aihepiiristä sekä hyödyllisien linkkien ja vinkkien jako opiskelijoiden toimesta.

Yhteistyötilaan voidaan muistikirjojen hallinnan kautta lisätä myös osia, joiden näkyvyyttä ja toimintaoikeuksia voidaan rajata. Nämä osat sopivat esim. ryhmätöiden tekoon. Näihin osiin opettaja jakaa kullekin opiskelijalle oikeudet.

Opiskelijan muistikirjoihin opiskelija voi tehdä omia tehtäviään ja muistiinpanojaan. Opettaja näkee jokaisen oppilaan muistikirjan, mutta opiskelija näkee vain oman muistikirjansa – ei muiden. Tämä osanen sopiikin esim. henkilökohtaisiin tehtäväpalautuksiin.

Muut Vinkkipankin postaukset OneNotesta ja Class Notebookista löydät täältä.

Etenkin tämä vinkki saattaa olla hyödyllinen! Vinkissä käydään läpi Class Notebookin esittely erilaisine opetuskäyttömahdollisuuksineen sekä linkataan hyödyllinen video, jossa ohjeistetaan alusta alkaen myös oman opiskelijaryhmän muistikirjan luomiseen.