Sisällön kerääminen tiiviisti ja visuaalisesti WordArt-sanapilveen

Sanapilvillä saat eloa luentomateriaaleihisi, esittelet keskeisen sanaston tai saat opiskelijat pohtimaan päivän teemaa tai omaa oppimistaan, kun he keräävät yhteen tehtävänannosta riippuen heille olennaisia sanoja.

Eräällä kurssilla kaikki esittelivät itsensä sanapilvisovelluksen avulla. Kukin keräsi sanapilveensä itseään kuvaavia sanoja ja lisäsi pilvensä sitten Moodle-alustalle. Sama tyyli toimii myös muissa tehtävänannoissa: opiskelijat voivat kerätä pilviinsä esim. ajatuksia halutusta aihepiiristä, kuten mitä tulee mieleesi sanasta “joukkoviestin”?

Tässä on vain muutama esimerkki sanapilvien mahdollisuuksista opetuskäytössä.

Vinkkipankissa on aiemmin puhuttu jo AnswerGardenista (täällä ja täällä). AnswerGarden on yhteiskäyttöinen sanapilvi, joka tarkoittaa, että kaikkien linkin saaneiden kirjoittamat sanat sijoittuvat samaan pilveen. AnswerGardenia voi toki käyttää kuitenkin myös yksin tehtäviin sanapilviin, jos linkkiä ei jaa muille.

Enemmän kustomoitavia ominaisuuksia esim. fonttien, muotojen ja värien kanssa tarjoaa mm. WordArt.com. WordArt ei sisällä yhteiskäyttöominaisuutta, joten jokainen tekee pilvensä itsekseen ja jakaa sitten tuotoksensa muille esim. jollakin oppimisalustalla tai sähköpostitse. WordArt on ilmainen, eikä vaadi rekisteröitymistä.

Sanapilviin kirjoitettavien asioiden on hyvä olla pituudeltaan maksimissaan muutaman sanan mittaisia, jotta sanojen sijoittuminen soljuu.

 

 

PERUSTOIMINNOT WORDARTISSA

 

 

 

 

 

 

“Words”-osio avautuu automaattisesti. Vasemmalle voit kirjoittaa sanat, jotka haluat sanapilveesi. Kun olet valmis, klikkaa “Visualize”. WordArt ei muitakaan muutoksia tehdessä päivity automaattisesti, joten painiketta pitää muistaa klikata aina, kun haluat tarkastella, miltä valintasi näyttävät lopputuloksessa.

 

 

 

 

 

 

“Shapes”-kohdasta pääset valitsemaan erilaisia muotoja, joihin sanasi asettuvat.

 

 

 

 

 

 

 

“Fonts”-painikkeen takaa voit muokata fontteja.

“Layout” ohjailee sanojen suuntautumista sanapilvessä. Tästä pääset valitsemaan myös sen, toistetaanko kirjoittamiasi sanoja useasti, jotta pilvi täyttyy (tämä on automaattinen valinta, jos et sitä muuta). Mikäli haluat, että jokainen kirjoittamasi sana esiintyy pilvessä vain kerran, valitse “Keep as is”.

 

 

 

 

 

 

“Style”-ominaisuudet auttavat sinua etenkin värimaailman kanssa.

 

Vastaus ylempänä esitettyyn kysymykseen Mi tulee mieleesi sanasta “joukkoviestin”? voisi näyttää muokkauksien jälkeen vaikkapa tältä:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saat tallennettua sanapilvesi tietokoneellesi yläreunan “Download”-painikkeen kautta. PNG ja JPEG ovat yleisiä tiedostomuotoja kuville.

 

 

 

 

 

 

 

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *