Tenttiminen Formsilla

O365:n Forms-työkalulla voit tehdä erilaisia kyselyjä, mutta sillä voit järjestää myös etätentin.

Valittavanasi on kaksi vaihtoehtoa:

 • Lomake: Valitse tämä, jos haluat kerätä vastauksia, esim esseitä tai tehtävien vastauksia, mutta sinulla ei ole tarvetta arvioida niitä Formsin kautta. Lue vinkki täältä
 • Tietovisa: Valitse tämä, jos sinulla on automaattiarvioitavia kysymyksiä tai haluat arvioida ja julkaista arvioinnit ja tulokset opiskelijoille Formsin kautta. Lue vinkki alta

Luo tietovisa eli tentti

Tentissä voi olla essee-kysymyksiä, jotka arvioit itse tai sitten voit rakentaa monivalintatentin, jonka Forms arvioi. Erotuksena tavalliseen kyselylomakkeeseen Tietovisa-tyyppisessä Forms-tentissä tenttitulokset ja arviointisi voit julkaista arvioinnin jälkeen helposti opiskelijoille näkymään saman vastauslinkin kautta.

 1. Mene osoitteeseen https://portal.office.com
 2. Valitse sovellusten joukosta Forms
 3. Valitse Uusi tietovisa

4. Kirjoita lomakkeelle otsikko klikkaamalla Nimetön tietovisa -kenttää

5. Valitse Luo kysymys -valikosta haluamasi kysymystyyppi. Monivalinnassa voit määritellä oikean vastauksen, jolloin ne arvioidaan automaattisesti.

6. Kirjoita kysymys ja vastausvaihtohdot ja klikkaa oikeat vastaukset. Valitse myös jos kysymykseen on useampi oikea vastaus. Anna pisteytys oikeista vastauksista

7. Lisää niin monta kysymystä kuin tarpeen samalla tavoin. (Lisää uusi).

Ulkoasu:

8. Oikeasta yläkulmasta voit esikatsella tenttiä vastaajan näkökulmasta

9. Teema -kohdasta voit valita miltä tentti näyttää (taustavärit jne.)

Tentin asetukset:

10. Ennen tentin julkaisua klikkaa oikean yläkulman kolmea pistettä, jolloin saat esille tarkemmat asetukset. Valitse sieltä haluamasi vaihtoehdot.

Julkaisu:

11. Jaa -painikkeen takaa saat esille vaihtoehdot, millä tavoin saat tentin opiskelijoiden vastattavaksi.

 • Jos jaat lomakkeen “Vain oman organisaation henkilöt voivat vastata” -valinnalla, niin vastaajan nimi tulee tietoosi. Tämä on suositeltu tapa, jos vastaajilla on TUNI-tunnus
 • Jos valitse “Käyttäjät, joilla on linkki, voivat vastata” kuka tahansa linkin tietävä voi vastata. HUOM! Kysy tällöin tentin alussa vastaajan nimeä.

12. Poimi linkki talteen ja jaa se vastaajille esim. sähköpostilla tai Moodle-alueen kautta. Kirjekuorikuvakkeen takaa voit suoraan lähettää sähköpostia.

Huomaa myös tällä sivulla alareunassa oleva linkki, jonka voit välittää mahdollisille muille tentin tarkastajille. (Jaa yhteiskäyttöä varten)

Arviointi

13. Kun vastauksia on tullut, voit mennä Vastausta x -välilehdelle. Tällä sivulla näet koonnin vastauksista ja pääset yksitellen tarkastelemaan vastauksia Tarkista vastaukset -kohdasta.

 

14. Jos kysymykset on automaattisesti arvioitavia, eli olet ilmoittaunut monivalintoihin oikeat vastaukset, näet tentin pisteytettynä. Voit vaihtaa pisteytystä tai lisätä kommentin.

15. Jos olit tentin asetuksista määritellyt, että opiskelijat saavat nähdä tulokset heti vastattuaan, niin he ovat jo nähneet miten tenttisuoritus meni. Jos et tätä valinnut tai kysymykset eivät olleet automaattisesti arvioitavia, niin voit arvioituasi tentit, julkaista tulokset opiskelijoille.

Valitse kaikki tai opiskelijat yksitellen ja klikkaa Julkaise tulokset.

16. Arvosanojen julkaisu antaa vastaajille mahdollisuuden tarkastella palautetta ja kokeen tuloksia. Vastaajat voivat tarkastella tuloksiaan samasta linkistä, josta koe alun perin aloitettiin.

Ohjeista opiskelijoita:

 • Forms-tentissä keskeneräistä vastausta ei tallenneta automaattisesti säännöllisin väliajoin. Kannattaa kirjoittaa esseevastaukset ensin esimerkiksi Wordillä ja lopuksi kopioida vastaukset Formsin vastauskenttään
 •  Jos tentti on avoinna vain lyhyen ajan, opiskelijoiden on seurattava itse ajan kulumista. Tenttiä ei voi palauttaa enää lainkaan ajan päättymisen jälkeen, eikä tentti myöskään palaudu automaattisesti ajan loputtua.

Muita vinkkejä:

 • Jos käytät lyhyttä aikarajausta: esimerkiksi kaikki tekevät saman Forms-tentin tiettynä päivänä klo 12:00-13:00. Kannattaa laittaa 30 minuuttia ylimääräistä aikaa opiskelijoille kertomaasi tenttiaikaan, koska joku palauttaa silti helposti pari minuuttia myöhässä. Opiskelijan tenttiin käyttämän ajan näkee opiskelijan vastauksesta.
 • Valitse tarvittessa asetuksista “Sekoita kysymysten järjestys”, jolloin opiskelijoiden mahdollinen yhteistyö pikaviestimien kautta on hankalampaa, kun kysymykset ovat satunnaisessa järjestyksessä kaikilla osallistujilla.
 • Opettajan pitää kysyä tentissä varmuudeksi opiskelijan: etunimi, sukunimi, sähköpostiosoite ja opiskelijanumero. Tämä helpottaa erityisesti suoritusten vientiä opintorekisteriin.
 • Essee-vastauksen maksimipituus on 4000 merkkiä (noin 500 sanaa ja noin 1 sivu tekstiä rivivälillä 1), pidempien tekstien kiertokeinona monta vastauslaatikkoa tai palauttaminen tiedostona
 • Tiedoston palauttaminen on erillinen tehtävätyyppi, vain tiettyjä tiedostomuotoja voi palauttaa: Word, Excel, PPT, PDF, Kuva, Video, Audio
 • Tentin aikana opiskelijan vastauksia ei tallenneta automaattisesti säännöllisin väliajoin. Näin ollen on hyvä pyytää opiskelijaa ottamaan vastauksensa talteen (copy-paste) vaikka Wordiin ennen vastauksen lähettämistä tai kirjoittaa vastaus ensin Wordiin ja kopioda ne sieltä Formsin vastauslaatikoihin. Näin esim. nettiyhteyden katkeaminen kesken vastaamisen ei kadota vastauksia.
 • Tenttiä ei voi palauttaa enää lainkaan ajan päättymisen jälkeen, eikä tentti myöskään palaudu automaattisesti ajan loputtua
 • Tentti toimii heikollakin nettiyhteydellä hyvin, jos tenttiin ei lisää osioita (sivuja), vaan kaikki kysymykset ovat yhdellä sivulla.

Täältä voit katsella esimerkkitenttiä.

 

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *